De geschiedenis van Flevostar

De Validen en Invaliden Sportclub Flevostar Almere is opgericht op 29 mei 1984.
De oprichters van deze Sportclub zijn Tineke Wildschut en Thijs Willemstijn die nog steeds woonachtig zijn in Almere-Stad.
Vooraf aan deze oprichting is door Thijs eerst een onderzoek gedaan van ongeveer 1 jaar in heel Nederland waarbij o.a. de voormalige Sportbond voor gehandicapte sporters, de toenmalige NIS mede betrokken was.
Het idee van Thijs was om mensen met en zonder handicap samen te laten sporten. En.., als het kan ook mensen met een verstandelijke beperking, en dat allemaal samen!
Daar is uiteindelijk de slogan “Sport voor iedereen” uit ontstaan!
Maar.., er bleek in Nederland in 1984 in zijn geheel geen animo te bestaan voor sporten met al deze doelgroepen samen!
De gevestigde orde meldde dat deze vorm van sport geen lang leven beschoren zou zijn!
Maar.., Thijs liet zich niet van de wijs brengen, en ging toch aan de slag om een Sportclub op te zetten die ook nog eens door heel Flevoland actief moest zijn! Daar zijn uiteindelijk drie verenigingen uit ontstaan: Flevostar Almere, Flevostar Lelystad en Flevostar Dronten.
De naam “Flevostar” is bedacht door het helaas inmiddels overleden Bestuurslid Margriet Wijchman. De toevoeging “Almere” is er later bijgekomen toen ook Lelystad en Dronten in beeld kwamen! Ook in Urk was het de bedoeling een Flevostar Urk op te richten, maar dat is helaas nooit van de grond gekomen. Jammer.., want dan zou de gehandicaptensport in 1 grote vereniging over heel Flevoland actief zijn!
Winnifred de Moes is ook vanaf het begin betrokken geweest bij de club en op 22 januari 1985 toegetreden tot het Algemeen Bestuur.
Thijs is naast oprichter ook 16 jaar als voorzitter actief geweest van Flevostar Almere.
Daarnaast heeft hij vele sporten wekelijks begeleid.
Tineke Wildschut is 15 jaar secretaris en begeleidster geweest en Winnifred heeft al snel de functie van penningmeester op zich genomen.

Er zijn in de loop der jaren zeer veel sporten bij Flevostar Almere beoefend zoals: paardrijden (i.s.m. de Ruiter Vereniging in Almere-Haven), kanoën (i.s.m. de kanovereniging Aquavite), zeilen (met eigen grote BM zeilboot), wekelijkse sportinstuif (in de sporthal van de Brandweer in Almere-Stad), handboogschieten (Brandweer), kruisboogschieten (Brandweer), rolstoelbasketbal (Brandweer), rolstoeltennis (i.s.m. tennis vereniging Het Nieuwe Land), goalball (balspel voor blinden), wandeltochten en nog veel meer. Door gebrek aan kader en/of vrijwilligers zijn een groot aantal van deze activiteiten inmiddels, na soms heel veel jaren actief te zijn geweest, toch helaas ter ziele gegaan! Gelukkig zijn een aantal sporten weer door de reguliere sportverenigingen opgepakt, zoals bijvoorbeeld het zitvolleybal. Maar…, de doelstelling van Flevostar Almere was dan ook deelnemers met een beperking aan het sporten te krijgen en ze later, indien mogelijk, te kunnen doorverwijzen naar reguliere sportverenigingen.

De belangrijkste activiteit waar Flevostar Almere zich al vanaf het begin mee bezig houdt is het recreatief zwemmen in verwarmd water en het geven van zwemles aan deelnemers die niet bij de reguliere zwemlessen terecht kunnen vanwege hun lichamelijke of geestelijke beperking (zie hier voor meer informatie).

Een leuke bijkomstigheid is te melden, dat er nu intussen in veel plaatsen in heel Nederland volgens het concept van Flevostar aan gehandicaptensport wordt gedaan en daar zijn we zeer verheugd over!

Wij zouden het leuk vinden om ook u een keer te mogen begroeten in “ons” zwembad in Almere-Stad gelegen aan de Johan Sebastiaan Bachweg.

Voor meer informatie kunt u bellen of mailen met

Laura Brasser

T 06 1776 8586 | info@flevostar-almere.nl

TOT ZIENS!
Namens Bestuur en Vrijwilligers.